Blog

Grove poriën, wat te doen?

Grove poriën

Wat is eigenlijk een porie?
Poriën zijn hele kleine stukjes opening van de zweet- en talgkliertjes van onze huid en zijn op sommige plekken zichtbaar en op sommige plekken niet. Poriën zitten over het hele lichaam, maar zijn op sommige plekken dus veel beter zichtbaar. We storen ons meestal aan de zichtbare poriën in het gezicht, voornamelijk op onze neus, voorhoofd en wangen, dit worden ook wel grove poriën genoemd. Vaak gaat dit gepaard met een vette huid. Ons lichaam maakt namelijk talg aan en bij een normale huid, waarbij alles soepel verloopt, ‘vloeit’ dit talg automatisch over onze huid af. Dit heb je, als je geen vette huid hebt, niet echt door. Maar mensen met een hele vette huid (like me) hebben door extra aanmaak van talg vaak zichtbare grove poriën.

Wat kan je hier nou het allerbeste tegen doen?
Om maar meteen met het slechte nieuws te beginnen: je kunt grove poriën nooit maar dan ook nooit verwijderen! Dit bestaat helaas niet. We kunnen ze ook niet verkleinen omdat poriën geen spieren bevatten.

Voorkomen is beter dan genezen
De enige remedie is om verstopte poriën en het eventueel uitzakken van de porie te voorkomen. Dit kan door middel van de juiste producten en ik adviseer bij grove poriën vaak microneedling.

Hoe voorkomen je dan grove poriën?

⋆ Begin en eindig je dag ALTIJD met het goed  reinigen van je huid. Dit is zo belangrijk! Je haalt ten eerste al het vuil (make-up, vettig laagje, bacteriën) van je        huid én de producten die je daarna aanbrengt kunnen daadwerkelijk ín je huid! En dat wil je, want daar begint je huidverbetering.

⋆ Gebruik producten met glycol- of salicylzuur, vitamine A (retinol) en vitamine B3 (niacinamide). Zij helpen de huid van dode huidcellen en talg te ontdoen, waardoor poriën minder opvallen of verstopt raken. Daarnaast verhogen glycolzuur (in dosering >15%) en vitamine A de productie van collageen en elastine, wat het uitzakken van de rand van de porie helpt vertragen. Salicylzuur is bovendien niet alleen aan het huidoppervlak, maar tot diep ín de porie werkzaam. Hierdoor pakt het bestaande verstopte poriën aan en helpt het nieuwe verstoppingen te voorkomen.

⋆ Heb je echt ‘last’ van onzuiverheden, mee-eters, verstoppingen of stoor je je echt aan je grove poriën? Boek dan een behandeling bij een huidtherapeut bij jou in de buurt. Hij of zij kan jouw huid erg goed behandelen en voorzien van advies. Advies dat bij jouw huid past want elke huid is immers anders! Gebruik dus ook nooit dezelfde producten als je vriendin of zus omdat zij er erg tevreden over is. Een minimaal verschil in bijvoorbeeld een cleanser of serum kan al het verschil maken of breken.

 

Benieuwd of ik iets voor jou kan betekenen?
DM me op Instagram of stuur me een appje op 06-83131704

Meer informatie:

De behandelingen

De huid

Kelly SengerGrove poriën, wat te doen?
Share this post