HUIDAANDOENINGEN

Bij acne gaat het om overactieve talgklieren, een te sterke verhoorning van de poriën en een vermenigvuldiging van acnebacteriën. Talgklieren worden door verschillende factoren beïnvloed, onder meer door hormonen, groeifactoren en voedingsmiddelenbestanddelen.
Veel mensen zien acne als een typisch puberteitsverschijnsel, maar het is opvallend hoeveel volwassenen er nog altijd mee rondlopen.
Het is daarom belangrijk dat we het bij acne niet alleen over talgklieren hebben, maar ook over onze voeding.

Als deze talgklieren gaan ontsteken ontstaan er pukkeltjes/puistjes. Deze komen vaak voor op het gezicht, de borst, rug en schouders. Er zijn verschillende typen acne:
– Acne vulgaris à meest voorkomende
– Acne conglobata à zeer heftige ontstekingen
– Acne ectopica à deze afwijkingen komen voor in de liezen en de oksels
Hoe langere de aandoening bestaat of niet behandeld wordt door een therapeut en door goede producten, hoe groter de kans op blijvende schade, denk aan littekens. Acne kan erg goed behandeld worden.

Ik geef graag advies op maat.

Op oudere leeftijd is de huid vaak rood en gevlekt. De gebieden die altijd aan de zon zijn blootgesteld, zoals het gezicht, het decolleté en de rug van de handen en armen, hebben vaak witte en/of bruine vlekjes. Andere uiterlijke verschijningsvormen van de oudere huid zijn droge huiddelen, fijne lijntjes en rimpels. Ook de lichaamseigen stoffen als hyaluronzuur nemen drastisch af.  De huid verliest helaas aan stevigheid, elasticiteit en frisheid.
Door middel van verschillende behandeltechnieken kunnen we deze stevigheid en elasticiteit voor een groot deel weer terug brengen in uw huid.

Neem gerust contact op voor meer informatie of een gratis intake.

HYPER/HYPOPIGMENTATIE
We spreken van pigmentstoornissen als er teveel of juist te weinig pigment in de huid aanwezig is. De huidtherapeut behandelt patiënten met hyperpigmentatie (teveel pigment) en met hypopigmentatie (te weinig pigment).

Lentigo
Veel voorkomende bruine verkleuring van de huid die doorgaans goedaardig is (ouderdomsvlek), komt met name voor in het gezicht en op de handruggen. Als een ouderdomsvlek van grootte of kleur verandert of klachten geeft is een bezoek aan de huisarts raadzaam.

Melasma
Ook wel zwangerschapsmasker genoemd, is een bruine verkleuring in het gezicht bij vrouwen die zwanger zijn (geweest), de pil of hormoonmedicatie gebruiken. Melasma komt met name voor op het voorhoofd, jukbeenderen, de bovenlip en kin. De vlekken kunnen blijvend zijn of spontaan weer verdwijnen. Als een vrouw eenmaal melasma heeft gehad is de kans groot dat het zich onder invloed van een zwangerschap, medicatie, pilgebruik of zonlicht opnieuw ontwikkelt.

Post inflammatoire hyperpigmentatie (PIH)
PIH is een goedaardige rode tot bruine verkleuring van de huid. Het komt voor op plaatsen waar een ontsteking heeft gezeten, zoals eczeem of acne.

Vitiligo
Vitiligo is een onschuldige maar soms ontsierde aandoening; door het verdwijnen van pigmentcellen verliezen delen van de huid hun kleur met als gevolg melkwitte vlekken in verschillende vormen.

Neavus
Een neavus is de Latijnse benaming voor moedervlek. Het betreft een goedaardige en soms verheven vlek op de huid die licht tot donker van kleur is. Sommige moedervlekken zijn aangeboren. Andere ontstaan pas in de loop van ons leven, of worden pas later zichtbaar. Jarenlang sluimeren ze diep in het weefsel, voordat ze op een dag opeens op komen zetten. Moedervlekken zijn goedaardige tumoren, die echter kunnen ontaarden in huidkanker. Bij twijfel: altijd naar de huisarts gaan.

Bijna iedereen heeft wel ergens een litteken, ontstaan als gevolg van een puist, waterpokken, een ongeluk, een brandwond of chirurgische ingrepen. De meeste littekens misstaan niet. Andere zijn wel ontsierend, trekken meteen alle aandacht of zijn ontstaan als gevolg van traumatische gebeurtenissen en herinneren het slachtoffer daar nog dagelijks aan. Een litteken ontstaan als een wat groter deel van het basale membraan beschadigd raakt. Het verlies aan opperhuid moet dan met minderwaardig, stug littekenweefsel worden opgevuld. Aanvankelijk is een litteken rood. Dat komt doordat er nieuwe bloedvaten ontstaan die er voor zorgen dat er materiaal voor het nieuwe litteken wordt aangeleverd.
Een litteken kan veel ellende veroorzaken als het opvalt of de beweeglijkheid van gewrichten beperkt, als het jeukt of pijn doet, verschrompeld, hard of onelastisch is. Veel littekens worden dik en vormen een soort rolletje over de oorspronkelijke snee heen.

Er zijn vier soorten littekens
1. Normaal litteken
2. Atrofische littekens
3. Hypertrofisch litteken
4. Keloïd-litteken

Zodra een litteken enigszins stabiel is, doorgaans na vier weken, helpen massages om het samentrekken ervan op of rond een gewricht te verminderen.

Bij littekentjes als gevolg van acne ( nummer 2 ) zie je vaak ontsierende gaatjes. Doordat het weefsel onder het litteken verminderd is, liggen deze littekens vaak wat verzonken in de huid, denk aan het zogenaamde ‘putjes’-effect van acne of waterpokken. De littekens zijn klein en rond.

Voor het verwijderen van acne-littekens of het versnellen van de natuurlijk hersteltijd van de huid zijn verschillende behandelingen mogelijk. Ik geef graag een persoonlijk advies over alle mogelijke behandelingen.

Neem gerust contact op voor meer informatie of een gratis intake.

Fibromen zijn huidkleurig of lichtbruin en nemen in de loop van de jaren vaak in aantal toe. Er zijn twee soorten fibromen:

Weke fibromen
De zogenaamde weke fibromen (fibroma molle), bevinden zich meestal in de hals, onder de oksels, onder de borsten, in de liezen of op het bewegende ooglid.

Harde fibromen
De harde fibromen (fibroma pendulans) komen in mindere mate voor en bevinden zich voornamelijk op armen en benen. Ze voelen aan als een hard schijfje.

Bij een droge huid is er een tekort aan vet. Een droge huid is een veelvoorkomend probleem waarbij er een probleem is met het evenwicht van de waterhuishouding. Onze huidbarrière bestaat voornamelijk uit vetten. Wanneer deze vetten dreigen te verminderen, bijvoorbeeld door warm water, koud weer, aanleg of gebruik van verkeerde cosmetica, droogt de huid uit.

Ik ga samen met jou kijken wat we voor jouw huid kunnen doen zodat deze weer snel goed aanvoelt.

Couperose is een onschuldige huidaandoening waarbij de haarvaatjes verwijd zijn. Rode vaatjes zijn daardoor zichtbaar, vaak op de neus of wangen.
Couperose ontstaat doordat de oppervlakkige adertjes in de huid slapper zijn geworden waarna ze zijn gaan verwijden. Een aantal oorzakelijk factoren of uitlokkende prikkels kunnen hieraan ten grondslag liggen:

 • Erfelijkheid. Couperose komt vaker voor binnen families.
 • Overmatige zonblootstelling
 • Huidtype. Mensen met lichtere huidtypen lijken meer kans te hebben op het krijgen van couperose.
 • Chronisch gebruik van corticosteroïd bevattende crèmes of zalven op het gezicht
 • Temperatuurschommelingen
 • Alcoholgebruik

Bij een vette huid zijn de talgklieren vaak overactief. Ook door aanleg ( in de genen ) of door hormonen kan je huid vet zijn.
Kenmerken vette huid:

 • Je glimt vooral op je t-zone (voorhoofd, neus en naast je neus).
 • Na het reinigen van je gezicht heb je het idee dat je huid nog niet goed schoon is.
 • Je gezicht gaat na het aanbrengen van je dagcrème al glimmen.
 • Je hebt last van grove poriën.
 • Je hebt snel last van ontstekingen (pukkels) en mee-eters. (dit hoeft niet)
 • Je hebt niet snel last van een trekkerig gevoel na het douchen of reinigen van je huid.
 • Je make-up blijft niet goed zitten, je hebt het idee alsof het van je gezicht smelt.

 

Als je huid zowel ’s morgens als ’s avonds vet is dan kan je spreken van een vette huid, als je huid alleen ’s avonds vet is kan je huid ook vochtarm zijn! Lees onder kopje vochtarme huid wat je daaraan kan doen.

Bij een vochtarme huid is er een tekort aan vocht. Zeer waarschijnlijk gebruik je producten die je huid irriteren. Door gebruik te maken van de juiste producten kunnen we jouw huidbarrière weer herstellen.

Maak een online een afspraak of via 0683131704 en ik ga kijken wat ik voor jou kan doen.

AdminHuidaandoeningen